MSM Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Hakan Onlat:

“Sektörümüzün En Büyük Sorunu Haksız Rekabet"

Elektrik Dünyası dergisinin Ocak 2019 sayısında yayınlanan roportaj metnidir.

1) Kısaca şirketinizden bahseder misiniz?

MSM MÜHENDİSLİK LTD ŞTİ. Proje ve Müşavirlik hizmetleri vermek amacıyla 1999 yılında İstanbul’da kuruldu. 2003 yılına kadar bu kapsamda faaliyet gösteren firmamız, enerji sektöründeki büyük şirketlerin, iç piyasada kaliteli ve sertifikalı malzeme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, kablo koruma, taşıma ve sonlandırma sistemleri kapsamında, ihtiyaç duyulan malzemelerin imalatına ve ithalatına başlayarak , sektörün ihtiyaç duyduğu ürünleri pazarlamaya başlamıştır. Yıllar içinde gerek imalat, ithalat gerekse ihracat faaliyetlerine hızlı bir ivme kazandırarak, sektörümüzde Türkiye’nin sayılı firmaları arasında misyon ve vizyon sahibi olarak kalıcı yerini almıştır.

Sanayi ve Ticaret bakanlığı tarafından 2006 yılında kabul edilen Exproof malzemelerin kullanım zorunluluğundan sonra, artan taleplere cevap vermek amacıyla bünyemize katmış olduğumuz ATEX sertifikalı elektrik malzemeleri konusunda uzmanlaştık. Mühendislik formasyonumuzla birlikte müşterilerimize sunduğumuz ürün seçimi, uygulama deneyimlerimiz, satış sonrasında verdiğimiz teknik hizmetlerimiz, geniş ürün yelpazemiz, sektörün öncü markalarını bünyemizde barındırmamız sayesinde exproof elektrik malzemelerinde tercih edilen bir firma olduk ve www.exproof.info sitemizi kurduk.

Ardından özel talepleri karşılamak amacıyla çalıştığımız fason atölyeler, kalite standartlarımızı ve imalat terminlerini sağlayamayınca, 2010 yılında (MSM TEKNİK) kendi atölyemizi kurduk. ISO 9001:2015 kalite, CE ve GOST-R / EAC uygunluk belgelerimizle ithalatını yaptığımız ürünlerin çoğunu, kendi atölyemizde daha ekonomik, daha hızlı ve daha özel amaçlı olarak üretmeye başladık.

Zaman içerisinde, kendi sektörlerinde öncü ve etkin markaların distribütörlük ve bayilik anlaşmalarıyla, daha büyük ve tercih edilen kurumsal bir yapı kazandık.

Portföyümüzdeki ürünleri kısaca şöyle özetleyebiliriz;

  • EMT-IMC-RSC tip elektrik tesisat boruları, UL belgeli, Sıcak daldırma galvanizli ve elektro galvaniz kaplamalı olarak, (I.T.C.C., PROSTAR marka)
  • EMT-IMC-RSC tip boruların tüm bağlantı parçaları (muf, rakor, dirsek, kelepçe, buat vs. PROSTAR marka)
  • PVC kaplı, Galvanizli, Örgülü, Paslanmaz çelik spiral borular ve bağlantı rakorları (MSM marka)
  • Yerli imalat rigid boruların, bağlantı ve montaj aksesuarlarının imalatı (MSM marka)
  • Ex-proof aydınlatma armatürleri (floresan, projektör, Led ve acil durum aydınlatmaları)
  • Ex-proof fiş-prizler, Exproof buat, kapaklı pano, kontrol ve kumanda üniteleri, dedektörler, çok çeşitli tesisat malzemeleri (durdurucu, nipel, boru rakoru, zırhlı ve zırhsız kablo rakorları vs)

(Ex-proof markalarımız: Warom, Cosime, Peppers, Cortem, ASP, Bimed, Feam, Tepex, Vyrtych, Technor)

2-Pazar payınızı artırma adına ne tür faaliyetlere ağırlık veriyorsunuz?

Bu yıl reklam ve digital medya çalışmalarına ağırlık vererek, pazar payımızı arttırmaya yönelik çalışmalar yaptık. Sektörel dergilere verdiğimiz reklam ve tanıtım çalışmalarını arttırdık. Sektörümüzle ilgili çeşitli yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılımlar sağladık. Günden güne artan e-ticaret çalışmaları için, webten, mobilden veya sanal platformlar üzerinden alt yapılarımızı güçlendirdik. Firmaların ürünlerimize daha çabuk ulaşabilmesi adına kurumsal web sayfalarımıza gerekli SEO, mobil lokasyon, analiytcs, internet reklamları vb. konularda ciddi yatırımlar yaptık.

3-2018 yılı için belirlediğiniz hedeflere ulaşabildiniz mi? 2019 yılı için hedef ve beklentileriniz neler öğrenebilir miyiz?

Hedefler her yıl yenilenmekle birlikte, paralel olarak da değişmekte. Geçen yıla oranla tabi ki istikrarlı bir büyüme gerçekleştirdik. Zorlu ülke ekonomi şartlarına rağmen İmalat, ithalat, ihracat, satış ve pazarlama anlamında çalışmalarımızı sürdürdük ve kısmen hedeflerimize ulaştık. Başta balkan ülkeleri olmak üzere Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Hırvatistan ardından bazı Avrupa ülkelerine Belçika, Azerbaycan, Ürdün, Gürcistan, Kazakistan gibi ülkelerdeki sektörümüzün önemli firmalarıyla çalışma fırsatı yakaladık. 2019 yılı hedeflerimizde gerek bu ülkelerin çeşitliliğini gerekse cirolarımızı arttırmayı hedefliyoruz.

4-Sektörü yakından bilen biri olarak bize sektörün gelişimi ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Endüstri 4.0 ile başlayan sanayi devrimi sayesinde, büyük firmalar ciddi yatırımlara başladı, Ar-ge çalışmalarına girdi. Yapay zeka odaklı çalışmalarında akıllı fabrikalar kurarak veya planlayarak maliyetlerini düşürmeyi, üretim miktarlarını ve kalitesine arttırmayı hedeflemektedirler. Biz de yenilikçi bir firma olarak günümüz teknolojisini, arz ve taleplerini yakından takip etmekteyiz.

5-Sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nelerdir?

Sektörümüzün hatta ülkemizin genel sorunlarından birinin haksız rekabet olduğunu düşünüyorum. Kalitesiz, standart dışı, kopyalanmış ucuz malzemeler oldukça fazla. Bu sebeple kaliteli, standardında ürün imal eden üreticilerin mağduriyetleri günden güne artmaktadır. Özellikle, yurtdışı yatırım projelerinde (enerji tesisleri, fabrikalar, sosyal tesisler, vb.) işveren tarafından hassasiyetle şart koşulan kalite ve belge zorunluluğunun ülkemizde aynı ölçekli projelerde genellikle dikkate alınmaması ve öncelikle ekonomik kriterli seçimlerin yapılmasını ülkemizin sağlıklı kalkınması açısından sakıncalı görmekteyiz. Ürünlerin belgelendirilmesi ve belirli standartlara taşınması, denetimlerin ve üretim teknolojisinin artması, haksız rekabeti azaltmakla birlikte, alıcı firmaları da, satıcı firmaları da daha sağlıklı bir ticari platforma taşıyacağını öngörmekteyim.