Elektrik Tesisat Sistemleri

Türkiye’de elektrik tesisatı uygulaması sırasında kablo çekimi için sıklıkla PVC spiral, kangal ya da düz PVC borular kullanılmıştır. Metal tesisat borusu olarak ise genellikle sanayi tesislerinde genelde su boruları kullanılmıştır. Günümüzde elektrik tesisatında düz metal borular dahili ve harici olarak kullanılmakta olup, dişsiz (EMT Boru) ve dişli (IMC Boru, RSC Boru) tip olarak iki gruba ayrılmaktadır. Metal düz boruların kullanım alanları arasında enerji ve rafineri tesisleri, iş merkezleri, gökdelenler, metro istasyonları, sosyal ve sanayi tesisleri, atölyeler ve gemiler sayılabilir. Dişli ve dişsiz borular galvanizli çelik sacdan imal edilmektedirler. Dünyada elektrik tesisat sistemlerinde sıklıkla kullanılan dişli çelik borulardan birisi de IMC (Intermediate Metal Conduit) tipi borulardır. IMC boru, dış tarafında sıcak bir galvaniz kaplama ve kanalın ömrünü uzatmak için içeride özel bir korozyona dayanıklı kaplama ile kaplanmıştır. IMC borunun standart çapları, 1/2 inç ila 4 inç aralığındadır. Dişli uçlu ve bir ucu manşonlu olan IMC borular 3 metrelik uzunluklarda satılır. IMC ilk olarak Allied Tube & Conduit Corporation tarafından tanıtıldı. UL (Underwriters Laboratories) güvenlik standardı 1242 ve ANSI C80.6’ya uygun olarak üretilmiştir. NEC (National Electrical Code), 342. Maddesi kapsamındaki IMC boru (Intermediate Metal Conduit), NEC’nin 250. Maddesinde topraklama iletkeni bir ekipman olarak kabul edilir ve ayrıca elektromanyetik alanlardan mükemmel bir koruma sağlar. IMC sadece bir boru değildir; içerisinde dirsekler, rakorlar, buatlar, bushingler, tespit kroşeleri, kelepçeler, muflar, adaptörler, entüller ve bükme aparatları gibi aksesuarların da yer aldığı bütünlüklü bir elektrik tesisat sistemidir. IMC tesisat uygulaması, yangın ve dış darbelere karşı güvenli, pratik, kolay ve aynı zamanda estetik bir uygulama yöntemidir.

IMC Boru Nedir?

IMC boru, elektrik tesisatlarında kullanılan dişli galvanizli çelik tesisat borularıdır. Elektrik tesisatı uygulaması esnasında kabloların çekilmesi işleminin güvenli ve kolay şekilde yapılabilmesi amacıyla kullanılırlar. Dahili ve harici ortamlarda kullanıma uygundurlar. IMC boru, maruz kalınan dış etkilere karşı koruma ve güçlü bağlantı için tasarlanmış sert çelikten bir elektrik borusudur. Yalıtımlı elektrik iletkenlerini ve kabloları korumak için özel olarak tasarlanmıştır. Benzer bir metal borunun, sert metal borunun (RSC Boru) çalışmasını şartlarını sağlar, ancak yaklaşık üçte bir ağırlığındadır. İzin verilen herhangi bir alanda IMC boru kullanarak, RSC’ye oranla daha hafif bir elektrik tesisatı sağlayabilirsiniz. Kabloların yerleştirildiği ortamlar çoğunlukla kötüdür ve bu nedenle güçlü bir koruma sağlamak oldukça güçtür. IMC borular galvaniz kaplamaları sayesinde korozyon korumasında oldukça iyi bir çözümdür. IMC boru ve aksesuarları ile sıva üstü elektrik tesisatlarında zamanla ortaya çıkabilen kimyasal ya da mekanik aşınmalara (kireçlenme, paslanma vb.) karşı güçlü koruma sağlar. IMC boru bu sayede bir elektrik tesisatında kullanılan kabloların veya iletkenlerin tüm aşınmalara karşı uzun süre korunmasını sağlar. Güvenli bağlantı sağlayabilmek için IMC borular çeşitli aksesuarlarla birleştirilir. Bunlar genellikle kurulum için büyük pense veya boru anahtarı gerektirir. IMC boru kesiciler veya bant testereler ile kesilebilir, ancak borunun iç tarafını kablolar çekilirken iletkenin dış kaplamasına zarar verebilecek çapakları temizlemeniz gerekir.

IMC Borunun Temel Özellikleri

IMC Boru çapaksız bir elektrik tesisat borusudur. Pre-galvaniz ya da sıcak daldırma galvaniz kaplamalı ve bükülebilir özelliklidir. Standart uzunlukları 3.00 mt olup, bir ucu manşonludur. ANSI C80.6, GOST-R, EAC veya UL 1242 ve ANSI C80.6 sertifikalıdır. Özellikle sanayi ve endüstriyel tesislerde, iş merkezlerinde, atölyelerde ve gökdelenlerde ve gemilerde dahili ve harici ortamlarda kullanılır.

IMC Boru – RSC Boru Kıyaslaması

IMC boru, RSC boruya göre daha hafif olmasına ek olarak, bazı avantajlar sunmaktadır. IMC boru, RSC borudan daha büyük bir iç çapa sahiptir ve borunun daha pürüzsüz iç kısmı, boru içinden daha kolay tel çekilmesine izin verir. NEC, RSC’nin onaylandığı tüm uygulamalarda IMC’nin kullanılmasına izin verir. Bu nedenle IMC borular, ticari amaçlı birçok elektrik tesisat uygulamasında RSC borunun yerini almıştır. Daha hafif ve daha büyük iç çapın yanı sıra, IMC boru tesisatı RSC boruya kıyasla maliyet olarak da düşüktür. IMC boru, elektrik tesisat sistemi için ekonomik ve uzun ömürlü koruma için hassas bir şekilde üretilmiştir. Yüksek kaliteli ve mekanik performansı süneklikle birleştiren sertleştirilmiş çelikten üretilmiştir. IMC boru ve aksesuarları darbeye karşı dayanıklıdır ve pürüzsüz, sürekli bir tesisat hattı için kesilmesi, bükülmesi ve birleştirilmesi kolaydır. IMC borular, RSC borulardan daha güçlü, daha hafif ve daha ucuzdur. Aslında, genel maliyetlerde %30’a varan tasarruf sağlayabilir.

IMC Boru – EMT Boru Kıyaslaması

IMC Boru, tipik olarak RSC Boru ile karşılaştırılır, ancak ağırlık açısından, RSC Boru, EMT Boru ve elektriksel metal düz boru arasında yer alır. EMT boru, evlerde (kablolama hatlarının açık olduğu yerlerde) ve ticari binalarda şube devre kablolaması için yaygın olarak kullanılmaktadır. EMT Boru dişli değildir ve IMC Boru ve RSC Boru gibi güçlü bağlantılar için tasarlanmamıştır. Konut kablolama sisteminde, IMC Boru genellikle servis giriş düzenekleri ve dış servis panellerine giriş çıkışları ile sınırlıdır.